Wednesday, November 4, 2009

RAHSIA taugeh...



Menu TAUGE untuk hidangan makan tengah hari mahupun makan malam sering kali dipandang sebelah mata oleh kebanyakan kita. Tauge dilihat sebagai hidangan yang langsung tidak menyelerakan.
Tapi tahukah anda, tauge yang kerap kali menjadi pilihan terakhir untuk dijadikan sayur ini sebenarnya mempunyai banyak khasiat. Tauge dikatakan mampu menyumbang kepada kesuburan lelaki dan wanita. Pengambilan tauge oleh kaum lelaki mampu membuatkan sperma yang dihasilkan oleh golongan ini makin baik. Begitu juga wanita, ia cukup berkesan membantu kesuburan telur yang dihasilkan. Bagaimanapun, khasiat tauge tidak sekadar penyumbang kesuburan, ia juga terbukti melalui kajian mengandungi bahan yang dapat melumpuhkan bibit kanser, usus besar, pankreas dan juga penyakit leukimia. Mengikut kajian yang dijalankan tauge sama ada dari jenis kacang hijau, alfalfa dan sebagainya mengandungi banyak unsur fitokimia ya berkhasiat. Salah satunya ialah kanavanin (canavanine), sejenis asid yang amino. Kanavanin, dikatakan mampu melumpuhkan bibit kanser leukimia, usus besar dan pankreas. Selain itu, tauge juga mempunyai estrogen semulajadi berfungsi sama dengan estrogen sintesis. Estrogen dalam tauge dapat meningkatkan kepadatan dan susunan tulang, serta mencegah kerapuhan tulang (osteoporosis) Pengambilan tauge oleh wanita secara kerap dapat membantu mereka menghindar mereka dari kanser payudara, gangguan menjelang menstruasi,simptom pra-menopaus, dan gangguan akibat menopaus. Sewaktu kacang-kacang dicambahkan untuk dijadikan tauge secara umum kadar saponinya meningkat sehingga 450 peratus. Mereka yang berisiko penyakit strok dan serangan jantung, gara-gara kadar lemak darah yang tinggi dianjurkan lebih banyak mengambil tauge dalam menu harian mereka. Saponi dalam tauge, menghalau "lemak jahat" LDL, tanpa mengganggu kandungan lemak baik HDL. Selain sarat DNA, tauge padat dengan antioksida kuat yang menghalang tubuh dari radikal bebas perosak sel DNA. Pelindungan ini menguatkan kesimpulan tauge merupakan sayuran yang membuat anda menjadi lebih muda. Satu lagi khasiat tauge yang tidak kurang hebat adalah membantu membuang kotoran dalam usus besar kerana mengandungi banyak serat dan air. Inilah yang menjadi tunjang utama tauge dalam memerangi sel kanser. Apabila kotoran segera meniggalkan usus besar, tiada lagi zat-zat racun dalam kotoran yang yang dapat diserap tubuh. Ia akan mencegah pengumpulan bahan beracun yang dapat merangsang berseminya benih kanser. Selepas membaca kebaikan sayur tauge janganlah ragu-ragu lagi untuk mengambilnya. Jadi apalagi,
JOM kita ramai-ramai makan tauge hari-hari.

sumber :: mak ngah email..utk berkongsi bersama kwn2 yg x dpt email ni lagi mummy copy pastekan kat blog ;)

~ hmmm sebelum ni mmg kami laki bini x suka betul makan taugeh tau..lagi lagi yg dlm mee ke, keo teow ke..mesti nanti asing2 tolak2 ketepi punye...tapi bila dah bace khasiat cik taugeh ni rs dah kena start lah mkn benda2 berkhasiat mcm ni..walaupun dah tuo baru nak startkan...di sebabkan nak mkn mcm tue jer mmg kurenggg berminat..so mulai ari ni kena lah rajin2 buat cucur udang bubuh taugeh byk2 nampak gayenye..sebab dlm cucur udang x berapa perasan kehadiran cik taugeh tue kan..ngehngehngeh

end~

8 comments:

  1. anis dulu suka taugeh..sampailah part 4 diploma,ada kejadian ngeri berlaku..time tu tgh jawab final paper economy..pastu...sgt takut makan taugeh...takut taugeh tu xhadam dlm perut,dan kejadian ngeri itu berulang lagi..tihihi...

    ReplyDelete
  2. keadaan ngeri apa tu anis???cite lah nak tahu jugakkk niee...
    hmm mcm mengerikan jer bunyinnyee tu!!!uissh takut pulak nak mkn kalo mcm tuee..

    ReplyDelete
  3. hihihi..nnti jumpe lah citer..tp demi kesuburan dan mengelakkan kanser..kene makan balik taugeh ni...

    ReplyDelete
  4. cuba buat kerabu taugeh. kena gaya. sedap.

    ReplyDelete
  5. ok, ahad nanti kite citer ekkk..x sabar pulak nak dgr cite ngeri anis tue ~ mmg best tau dgr pengalaman2 anis..lagi2 cerita pasal monyet n rabbit ari tue..sampai ke arini teringt pasal daun rambutan tue..hikhikhik...

    ReplyDelete
  6. irma ~ betul tue..pernah makan sekali dulu tukang masak ambassador buat..perggggh mmg sedap sgtt..ms tue tgah pregnant ..pastu boley pulak mkn taugeh maybe sebab dah sebati dgn timun semua bahan2 tuekan...ermmm sedapnyeee...
    tapi aby try buat x jadik sgt lah pulak lepas tue...terus x buat2 dah..irma ada resepi x???nanti free aby try carik kat blog irma ekk..

    ReplyDelete
  7. mslhnya kat cni kemain susah nak dpt taugeh yg gebu2....teringin gak kdg2 nak buat taugeh goreng kicap...tp slalu taugeh dah lebam....huhuhu

    hmmppphhh...teringin nak buat popia basah plak gini

    ReplyDelete
  8. tp kat arpico dgn pasar kalo naseb baik kdg2 segar jugak kak taugeh nye..baru sampai punye kot..tapi aby selalu jer lupa 2-3 ari baru masak so lebam2 jugakler jadinye..nak tgu rajin buat cucur udang jer kan..yg lain2 bila ntah tiba kerajinan nak buat nye ni..haih, popia basah terigin jugak nak try..tapi pikir bab nak buat sos n kulit tu terus x jadik nak buat...hehehe

    ReplyDelete